Geluidsboxen ‘Loki’

Zo af en toe kriebelt het en dan moet ik weer eens nieuwe geluidsboxen bouwen. Steeds een nieuwe uitdaging, dit keer wilde ik boxen bouwen met gebogen zijwanden. Dit reduceert de interne staande golven enorm. Maar ja hoe doe je dat ? Ik heb me laten leiden door het (moeilijk) verkrijgbare buig MDF. Dit materiaal is best kostbaar dus besloot ik het zelf maar te maken. Na vele uurtjes op de zaagmachine had ik het voor elkaar en kon ik gaan bouwen.

Geluidsboxen Loki
Op foto 1 en 2 (hieronder)  is goed te zien hoe het buig MDF zijn werk doet.

Uiteraard eerst met de frees de boven en onderkant gemaakt met de gewenste buiging. Vervolgens de voor- en achterzijde vastgelijmd ( met lamello’s voor de sterkte).

Daarna verticaal verstijvingen aangebracht, immers door het inzagen van het MDF is de stijfheid van het MDF paneel danig verminderd.

Nog wat interne versteviging aangebracht en het “geraamte” is klaar om bekleed te worden met mijn zelf gemaakte buig MDF.

Om te zorgen dat tijdens het verlijmen de zijkanten in de goede vorm blijven, heb ik nog even een mal gemaakt (foto 3).

 

Om de massa van de zijwanden nog verder te vergroten wordt er in de buitenste ingezaagde MDF laag, schelpenzand gedaan dat weer opgesloten wordt door de 5 mm dikke extra boven- en onderplaat. Zie foto 4. Aan de binnenzijde van de zijwanden wordt ook nog dempingsplaat geplakt.

 

Om er later nog bij te kunnen heb een gat in de bodem gemaakt welke te allen tijde losgeschroefd kan worden. Voor de luidspreker bezetting heb ik gekozen voor een SEAS coaxiale luidspreker van 18 cm. Het box ontwerp is ook van SEAS en wel de Loki mk III. Echter dan met gebogen zijkanten. Het front zal gemaakt worden van 8 a 10 mm massief eiken dat later met een white wash lak behandeld zal worden. Foto 5.

Nu nog de luidspreker- en basreflexgaten erin (foto 6). Deze worden gemaakt met de boven frees waarbij de luidspreker in het front verzonken gemonteerd zal worden. Voor de basreflexpijp is dit niet nodig daar deze al een vlakke flens heeft.

Het eindresultaat is hieronder te zien, de eerste luistertests stellen zeker niet teleur, een mooi open klankbeeld met veel ruimte en definitie. Om de speakers compleet te maken heb ik, op dezelfde wijze 2 actieve subwoofers  gemaakt waarbij de speaker aan de onderkant is gemonteerd (down firing) zodat je geen speaker ziet, alleen de basreflex pijp.

Wil je meer informatie over de geluidsboxen die ik maak? Klik hier en neem contact op.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *